Polskie województwa stoją produkcją żywności

W Unii Europejskiej w 2016 r. produkcja żywności była największym sektorem wytwórczym pod względem zatrudnienia, zatrudniającym 4,3 mln osób – podaje Eurostat.
Wiele z tych miejsc pracy znajdowało się w regionach wiejskich i peryferyjnych, co podkreślało znaczenie sektora produkcji żywności jako kluczowego w generowaniu zatrudnienia dla lokalnych społeczności.
Na poziomie UE produkcja żywności stanowiła 3,0 proc. całkowitego zatrudnienia w niefinansowej gospodarce w 2016 r.
W 2016 r. Produkcja żywności była najbardziej skoncentrowana w województwie mazowieckim w Polsce (14,8 proc. ogółu zatrudnionych) i Bretanii we Francji (13,8 proc.).
Co najmniej 6,0% niefinansowej siły roboczej w gospodarce było zatrudnionych przy wytwarzaniu produktów żywnościowych w dwudziestu czterech regionach NUTS 2 w UE, w tym:
- cztery regiony znajdowały się w północno-wschodniej Polsce: mazowieckie (14,8 proc.), podlaskie (8,2 proc.), lubelskie (6,3 proc.) i warmińsko-mazurskie (6,2 proc.);
- a dwa regiony w północno-zachodniej Francji: Bretania (13,8 proc.) i Kraje Loary (9,2 proc.).
Zgodnie ze statystyczną klasyfikacją działalności gospodarczej (NACE) UE produkcja artykułów żywnościowych obejmuje szereg działań, od przetwórstwa mięsnego po produkcję mleczarską, od produkcji napojów owocowych i warzywnych po wyroby piekarnicze.
Struktura produkcji żywności jest również zróżnicowana w przypadku wielu małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), które działają głównie na rynkach lokalnych i krajowych. Jest to w przeciwieństwie do dużych międzynarodowych przedsiębiorstw, które produkują i eksportują towary do Europy i poza nią.
Gdyby każda osoba wchodząca na portal przelewała nam miesięcznie 30 gr, to bylibyśmy w stanie publikować każdego miesiąca kilkadziesiąt jakościowych analiz, które poprawiłyby jakość debaty publicznej w naszym kraju.
Możesz się do tego przyczynić udzielając nam wsparcia i przelewając na nr konta 49 1020 4027 0000 1302 1542 2304 dowolną kwotę