Ceny żywności wystrzeliły. Trzoda chlewna podrożała w miesiąc o… 49,2%.

Ceny żywności rosną coraz szybciej. Widać to nie tylko w odczytach Głównego Urzędu Statystycznego, ale również w globalnych pomiarach cen żywności. Wśród powodów wymienia się głównie wojnę na Ukrainie. Niższa produkcja może przyczynić się do głodu w wielu krajach świata.
Zobacz też: Ceny schabu poszły ostro w górę
Wykres 1. Cena schabu z kością na rynku hurtowym w Polsce.
Dlaczego ceny żywności tak rosną? Dynamiczny wzrost cen żywności pojawił się, ponieważ zdrożały nawozy. Tutaj mamy przykład tego jak zmiana wartości jednego dobra może wpływać na całą gospodarkę. Przez wzrost cen gazu (który był związany ze strachem o brak tego surowca) przemysł chemiczny ograniczył produkcję amoniaku.
Globalne ceny żywności rekordowo wysokie
W marcu 2022 roku wskaźnik FAO (FFPI) wynosił średnio 159,3 pkt, co oznacza wzrost o 17,9 pkt (12,6%) od lutego. Jest to gigantyczny skok do nowego najwyższego poziomu od czasu jego powstania w 1990 roku. Ostatni wzrost zauważalny był w kategorii olejów roślinnych, zbóż i mięsa. Ceny cukru i produktów mlecznych również znacznie wzrosły, jednak nie w takiej skali jak oleju roślinnego.
Wykres 2. Indeks cen FAO.
Indeks FAO jest o 33,6% wyższy niż w marcu 2021 roku oraz o 67,4% wyższy niż w marcu 2020 roku. Dynamicznie tempo można porównać do wydarzeń z hossy zbożowej, która doprowadziła do „arabskiej wiosny”. Ceny rosły dynamicznie już od wielu miesięcy, ale wojna na Ukrainie tylko pogłębiła ten problem. Zarówno Rosja jak i Ukraina należą do czołowych globalnych eksporterów zbóż czy oleju roślinnego.