Ceny żywności na świecie w końcu spadły, ale nadal są rekordowo wysokie

Wreszcie ceny żywności na świecie przestały rosnąć. Niestety spadek jest niewielki, a przez słabnącego złotego prawie nie będzie ich widać w Polsce.
FAO czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od wielu lat monitoruje ceny żywności na świecie. Ich poziom pokazuje Indeks Cen Żywności FAO. Ostatnimi czasy bije on kolejne rekordy.
W marcu 2022 roku wskaźnik FAO (FFPI) wynosił średnio 159,3 pkt, co oznacza wzrost o 17,9 pkt (12,6%) od lutego. Jest to gigantyczny skok do nowego najwyższego poziomu od czasu jego powstania w 1990 roku. Ostatni wzrost zauważalny był w kategorii olejów roślinnych, zbóż i mięsa. Ceny cukru i produktów mlecznych również znacznie wzrosły, jednak nie w takiej skali jak oleju roślinnego. Na szczęście kwietniowy odczyt pokazał niewielki spadek.
Ceny żywności na świecie w kwietniu minimalnie spadły
Po bezprecedensowym marcowym wzroście o 13,2% w skali miesiąca, w kwietniu Indeks światowych cen żywności FAO nieznacznie spadł do 158,5 pkt. Z 159,7 pkt. miesiąc wcześniej.
Spadek wynikał z nieco niższych cen olejów i zbóż. Przyczynami spadku tego wskaźnika w kwietniu był znaczny spadek subindeksu olejów roślinnych.
To właśnie oleje są głównym winowajcą tak wysokich cen żywności na świecie. Ich cena w ciągu ostatniego roku wystrzeliła w górę. To konsekwencja wielu różnych zjawisk. Kiepska pogoda w Kanadzie i Rosji uderzyła w plony rzepaku, a co za tym idzie produkcję oleju z niego. Z kolei w Ameryce Południowej susze nawiedziły plantacje soi. Zmniejszyło to podaż oleju sojowego. Wojna na Ukrainie ograniczyła eksport oleju słonecznikowego od dwóch czołowych producentów – Rosji i Ukrainy.
Nieznacznie spadł także subindeks zbóż. Z kolei subindeksy cen cukru, mięsa i przetworów mlecznych utrzymały umiarkowane wzrosty
Słaby złoty nie pomaga
Niestety przez słabość naszej waluty ceny żywności w Polsce rosną bardziej niż wskazywałby na to dolarowe ceny żywności na świecie. Przedstawiają to poniższe wykresy analityków banku PKO BP.
Wykres 1. Inflacja żywności a indeks cen żywności FAO, PKO
Światowe ceny rolne nadal wywierają silną presję na krajową inflację żywnościową CPI – komentują analitycy banku PKO. To właśnie dlatego twierdzą oni, że inflacja w Polsce może przebić 15% r/r.
Realne ceny żywności są najwyższe od lat 60. XX wieku! Wskaźnik FAO przyjmuje rekordowe wartości