Ceny żywności na świecie spadają drugi miesiąc z rzędu! Inflacja spadnie?

Ceny żywności na świecie spadły drugi miesiąc z rządu — wynika z indeksu cen żywności FAO. Spadki na globalnych rynkach mogą przełożyć się w ciągu najbliższych miesięcy na wyhamowanie wzrostu cen w Polsce.
Jak informuje FAO(ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), globalne ceny żywności spadły. Organizacja od wielu lat monitoruje zmiany cen żywności. Do tego celu stworzyła ona indeks światowych cen żywności FAO. Indeks ten obliczany jest na podstawie zmian cen 5 kategorii żywności. Są to: zboża, nabiał, mięso, cukier i oleje roślinne. Na ich podstawie składa się średnią ważoną udziałem danych kategorii w globalnym eksporcie żywności w latach 2014-16.
Ceny żywności na świecie spadają drugi miesiąc z rzędu
Ostatnie czasy były okresem wyjątkowo drogiej żywności na całej Ziemi. Wysokie ceny żywności na świecie były wynikiem wielu niekorzystnych czynników. Wzrost ten ciągnęły przede wszystkim oleje roślinne. Powodem tak wysokich cen olejów była splot nieszczęśliwych zdarzeń. Susze w Ameryce Południowej uderzyły w produkcję oleju sojowego. Kiepska pogoda ograniczyła produkcję oleju rzepakowego w USA i Kanadzie. Z kolei wojna na Ukrainie nasiliła presję na ceny oleju słonecznikowego, który pochodzi głównie z tych dwóch państw. Problemy dotknęły także podaż oleju palmowego. Wskutek tego indeks cen olejów roślinnych wzrósł z 99,4 pkt. w 2020 roku do 251,8 pkt w marcu. Od tamtego miesiąca zaczął spadać, ciągnąc cały indeks w dół. To głównie spadek cen oleju roślinnego są powodem spadku cen żywności na świecie.
Zobacz też: Wojna na Ukrainie: Ceny żywności wystrzelą. Kraje Bliskiego Wschodu najbardziej narażone

Ceny zbóż rosną
Mięso coraz droższe
Rosną również ceny mięsa. Indeks cen mięsa wyniósł w maju 122 pkt. To o 0,6 pkt więcej niż miesiąc wcześniej. Tym samym osiągnęły one nowy rekord wszech czasów. Rekord napędził głównie gwałtowny wzrost światowych cen mięsa drobiowego, który z nawiązką zrekompensował spadki trzody chlewnej i baraniny oraz jagnięciny. Tak duży wzrost cen to wynik wojny na Ukrainie. Międzynarodowe ceny mięsa wołowego utrzymywały się na stabilnym poziomie, dzięki zwiększonym dostawom z Brazylii i Oceanii były wystarczające, aby sprostać stale wysokiemu światowemu popytowi.
Oleje, cukier i nabiał tanieją. Ceny żywności na świecie spadają
Najlepszą wiadomością jest za to spadek cen olejów roślinnych. Ceny żywności na świecie były tak wysokie głównie dzięki cenom olejów. Indeks cen olejów wyniósł w maju 229,3 pkt. Spadł on o 8,3 pkt w ujęciu miesięcznym. Miesięczny spadek to zasługa niższych cen oleju palmowego, słonecznikowego, sojowego i rzepakowego. To m.in. zasługa zniesienia zakazu eksporty oleju z Indonezji. Spadek jednak jest ograniczany przez problemy z eksportem ukraińskiego oleju słonecznikowego. Krajowe zapasy osiągają rekordowe poziomy.
Indeks cen nabiały spadł w maju o 5,1 pkt do 141,6 pkt. To pierwszy miesięczny spadek po serii ośmiu kolejnych miesięcznych wzrostów. Najmocniej potaniało mleko w proszku. To zasługa mniejszego popytu wynikającego z utrzymującej się blokady w Chinach. Spadają także ceny masła. Mniejszy globalny popyt, a także większe dostawy z Oceanii są wymieniane jako przyczyna spadków. Wysoki popyt ze strony gastronomii, która przygotowuje się do wakacji na półkuli północnej, ograniczyły spadek cen sera. Ten jest jedynie nieznacznie tańszy mimo mniejszego globalnego popytu.
Indeks cen cukru wyniósł w maju 120,3 pkt. To spadek o 1,3 pkt względem kwietnia. To pierwszy spadek po gwałtownych wzrostach odnotowanych w poprzednich dwóch miesiącach. Powodem jest mniejszy światowy popyt, a także dobre perspektywy globalnej produkcji. Powodem są rekordowe zbiory w Indiach.
Ceny żywności w Polsce w końcu wyhamują
Spadki globalnych cen żywności wiązały się historycznie ze spadkiem cen żywności w Polsce. Niestety kiepska kondycja złotego w maju spowodowała, że indeks cen żywności wyrażony w złotych, w maju ponownie wzrósł, osiągając poziom dwukrotnie wyższy niż w 2020 roku. Warto jednak pamiętać, że spadki cen globalnych żywności oddziałują na ceny w kraju z kilkumiesięcznym opóźnieniem. Zobaczymy je więc dopiero za pół roku.
Globalne ceny żywności, a inflacja w Polsce

Pozytywnym aspektem jest jednak wyhamowanie dynamiki cen. Ta spadła już 2 miesiąc z rządu. Umocnienie się złotego może jednak pomóc, a wzrost cen żywności w Polsce może w końcu wyhamować. To właśnie ceny żywności obok paliw i energii są głównym powodem tak dużej inflacji w Polsce.
Ceny żywności na świecie w końcu spadły, ale nadal są rekordowo wysokie