Gospodarka

Ceny żywności na świecie spadają drugi miesiąc z rzędu! Inflacja spadnie?

Ceny żywności na świecie spadły drugi miesiąc z rządu — wynika z indeksu cen żywności FAO. Spadki na globalnych rynkach mogą przełożyć się w ciągu najbliższych miesięcy na wyhamowanie wzrostu cen w Polsce.

Jak informuje FAO(ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), globalne ceny żywności spadły. Organizacja od wielu lat monitoruje zmiany cen żywności. Do tego celu stworzyła ona indeks światowych cen żywności FAO. Indeks ten obliczany jest na podstawie zmian cen 5 kategorii żywności. Są to: zboża, nabiał, mięso, cukier i oleje roślinne. Na ich podstawie składa się średnią ważoną udziałem danych kategorii w globalnym eksporcie żywności w latach 2014-16.

Ceny żywności na świecie spadają drugi miesiąc z rzędu

Ostatnie czasy były okresem wyjątkowo drogiej żywności na całej Ziemi. Wysokie ceny żywności na świecie były wynikiem wielu niekorzystnych czynników. Wzrost ten ciągnęły przede wszystkim oleje roślinne. Powodem tak wysokich cen olejów była splot nieszczęśliwych zdarzeń. Susze w Ameryce Południowej uderzyły w produkcję oleju sojowego. Kiepska pogoda ograniczyła produkcję oleju rzepakowego w USA i Kanadzie. Z kolei wojna na Ukrainie nasiliła presję na ceny oleju słonecznikowego, który pochodzi głównie z tych dwóch państw. Problemy dotknęły także podaż oleju palmowego. Wskutek tego indeks cen olejów roślinnych wzrósł z 99,4 pkt. w 2020 roku do 251,8 pkt w marcu. Od tamtego miesiąca zaczął spadać, ciągnąc cały indeks w dół. To głównie spadek cen oleju roślinnego są powodem spadku cen żywności na świecie.

Zobacz też: Wojna na Ukrainie: Ceny żywności wystrzelą. Kraje Bliskiego Wschodu najbardziej narażone

Sam indeks cen żywności FAO wyniósł w maju 2022 roku 157,4 pkt. Oznacza to, że spadł on nieznacznie o 0,9 p.p. w stosunku do kwietnia. To drugi z rzędu spadek. Poprzednio globalne ceny szybowały w górę, osiągając historycznie wysokie wartości. Nadal wskaźnik jest o 29,2 pkt wyżej niż rok wcześniej. Sam majowy spadek jest skutkiem obniżenia się cen olejów i nabiału. Nieznacznie potaniał także cukier. Droższe są natomiast zboża i mięso.
Ceny żywności na świecie, Indeks cen żywności FAO
FAO

Ceny zbóż rosną

Indeks cen zbóż wzrósł w maju do 173,4 pkt, wobec 169,7 pkt miesiąc wcześniej. To aż o 39,7 pkt więcej niż w maju 2021 roku. Wzrost cen zbóż wynosi więc aż 29,7% w ujęciu rocznym. Międzynarodowe ceny pszenicy wzrosły czwarty miesiąc z rzędu. W samym maju wzrost wyniósł 5,6%. Pszenica jest średnio o 56,2% droższa niż rok temu. Brakuje jej jedynie 11% do osiągnięcia rekordowego poziomu, jaki osiągnęła w marcu 2008 roku. Ceny gwałtownie wzrosły z powodu zakazu eksportu wprowadzonego przez Indie. Te z kolei zrobiły to, obawiając się o tegoroczne plony wśród głównych eksporterów tego zboża, a także z powodu wojny na Ukrainie. Na Ukrainie i w zachodniej Rosji znajdują się bogate w czarnoziemy uprawy tego zboża. To właśnie ten rejon jest jednym z głównych miejsc produkcji pszenicy na globie. Wojna w oczywisty sposób wpływa więc na jego podaż. Dodatkowo rosyjska blokada ukraińskich portów uniemożliwia eksport już zebranej pszenicy. Tanieją za to zboża gruboziarniste (w maju ich ceny spadły o 2,1%, ale są nadal o 18,1% droższe w ujęciu rocznym). Nieznaczna poprawa pogody w Stanach Zjednoczonych, sezonowe dostawy w Argentynie i początek głównych zbiorów kukurydzy w Brazylii spowodowały spadek cen kukurydzy o 3%. Te są jednak nadal o 12,9% droższe niż 12 miesięcy wcześniej. Światowe ceny sorgo spadły w maju o 3,1%. Za to ceny ryżu rosły piąty miesiąc z rzędu.

Mięso coraz droższe

Rosną również ceny mięsa. Indeks cen mięsa wyniósł w maju 122 pkt. To o 0,6 pkt więcej niż miesiąc wcześniej. Tym samym osiągnęły one nowy rekord wszech czasów. Rekord napędził głównie gwałtowny wzrost światowych cen mięsa drobiowego, który z nawiązką zrekompensował spadki trzody chlewnej i baraniny oraz jagnięciny. Tak duży wzrost cen to wynik wojny na Ukrainie. Międzynarodowe ceny mięsa wołowego utrzymywały się na stabilnym poziomie, dzięki zwiększonym dostawom z Brazylii i Oceanii były wystarczające, aby sprostać stale wysokiemu światowemu popytowi.

Oleje, cukier i nabiał tanieją. Ceny żywności na świecie spadają

Najlepszą wiadomością jest za to spadek cen olejów roślinnych. Ceny żywności na świecie były tak wysokie głównie dzięki cenom olejów. Indeks cen olejów wyniósł w maju 229,3 pkt. Spadł on o 8,3 pkt w ujęciu miesięcznym. Miesięczny spadek to zasługa niższych cen oleju palmowego, słonecznikowego, sojowego i rzepakowego. To m.in. zasługa zniesienia zakazu eksporty oleju z Indonezji. Spadek jednak jest ograniczany przez problemy z eksportem ukraińskiego oleju słonecznikowego. Krajowe zapasy osiągają rekordowe poziomy.

Indeks cen nabiały spadł w maju o 5,1 pkt do 141,6 pkt. To pierwszy miesięczny spadek po serii ośmiu kolejnych miesięcznych wzrostów. Najmocniej potaniało mleko w proszku. To zasługa mniejszego popytu wynikającego z utrzymującej się blokady w Chinach. Spadają także ceny masła. Mniejszy globalny popyt, a także większe dostawy z Oceanii są wymieniane jako przyczyna spadków. Wysoki popyt ze strony gastronomii, która przygotowuje się do wakacji na półkuli północnej, ograniczyły spadek cen sera. Ten jest jedynie nieznacznie tańszy mimo mniejszego globalnego popytu.

Indeks cen cukru wyniósł w maju 120,3 pkt. To spadek o 1,3 pkt względem kwietnia. To pierwszy spadek po gwałtownych wzrostach odnotowanych w poprzednich dwóch miesiącach. Powodem jest mniejszy światowy popyt, a także dobre perspektywy globalnej produkcji. Powodem są rekordowe zbiory w Indiach.

Ceny żywności w Polsce w końcu wyhamują

Spadki globalnych cen żywności wiązały się historycznie ze spadkiem cen żywności w Polsce. Niestety kiepska kondycja złotego w maju spowodowała, że indeks cen żywności wyrażony w złotych, w maju ponownie wzrósł, osiągając poziom dwukrotnie wyższy niż w 2020 roku. Warto jednak pamiętać, że spadki cen globalnych żywności oddziałują na ceny w kraju z kilkumiesięcznym opóźnieniem. Zobaczymy je więc dopiero za pół roku.

Globalne ceny żywności, a inflacja w Polsce

PKO BP

Pozytywnym aspektem jest jednak wyhamowanie dynamiki cen. Ta spadła już 2 miesiąc z rządu. Umocnienie się złotego może jednak pomóc, a wzrost cen żywności w Polsce może w końcu wyhamować. To właśnie ceny żywności obok paliw i energii są głównym powodem tak dużej inflacji w Polsce.

Ceny żywności na świecie w końcu spadły, ale nadal są rekordowo wysokie

Radosław Ditrich

Ekonomista, nieopierzony dziennikarz. Świat postrzegam przez pryzmat liczb. Kocham wszelkie wykresy, tabelki i mapki. Lubię pobiegać oraz podróżować zbiorkomem.

Polecane artykuły

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker