Polacy je kochają! Domowe przetwory ciągle w sercach rodaków!

Domowe przetwory mogą kojarzyć się z czasami naszych babć i mam. Obecnie wydawać się może, że wiele osób woli iść do sklepu i kupić gotowy produkt niż poświęcać czas na tworzenie domowych przetworów. Jak się okazuje nic bardziej mylnego.
Z najnowszego barometru Providenta wynika, że ¾ Polaków, a dokładniej 73,6 proc. woli domowej roboty nalewki i dżemy od tych kupionych w sklepie. To wynik gorszy od ubiegłorocznego, ale ciągle bardzo wysoki. Co więcej, zaledwie 2,4 proc. badanych twierdzi, że w ogóle nie lubi przetworów.
Wyraźnie większymi fankami domowych przetworów są kobiety. Różnica między kobietami a mężczyznami wynosi 7,7 p. proc.
Dlaczego robimy domowe przetwory? Chodzi o walory smakowe!
Dlaczego robimy własne przetwory? Blisko 54 proc. badanych robi to ze względu na walory smakowe. Właśnie domowe przetwory mają smakować lepiej od tych kupowanych w sklepach. Ponad co czwarty badany przygotowuje własne przetwory z pobudek ekologicznych. Ankietowani twierdzili, że własne zaprawy są korzystniejsze dla środowiska. Wiele nawyków wynosimy z domu i tak też się wydaje być w przypadku przygotowywania przetworów. Dokładnie 22,3 proc. badanych przygotowuje własne przetwory ze względu na przywiązanie do tradycji.
Zaledwie 17,5 proc. respondentów deklaruje, że w ich domach w ogóle nie przygotowuje się dżemów, czy kiszonych ogórków. Aż 38,7 proc. deklaruje, że specjały do słoików robi co sezon, a 22,9 proc. niemal robi tak regularnie. To czyni z przetworów jedną z najbardziej rozpowszechnionych tradycji – zauważa Karolina Łuczak, Rzeczniczka Prasowa Provident Polska.
W tym roku przetwory zostaną przygotowane w ponad 78 proc. polskich domów. Nie jest to jednak wynik ostateczny, ponieważ w badaniu barometrze Providenta aż 14,4 proc. ankietowanych było niezdecydowanych co do tego, czy będzie robić przetwory w tym roku
A jakie przetwory są przygotowywane w polskich domach najczęściej? To nie jest zaskoczeniem, że największą popularnością cieszą się ogórki kiszone, które są wskazało 82,5 proc. badanych. Na drugim miejscu znalazły się konfitury i dżemy owocowe z wynikiem 68,2 proc. Trzecim najpopularniejszym rodzajem przetworów w polskich domach są soki i syropy, które sporządza 54,1 proc. Bardzo popularne są również grzyby marynowane przyrządzane w 43 proc. polskich domów.
Lista najpopularniejszych przetworów pokrywa się z listą tych ulubionych. Możemy jednak zaobserwować pewne zmiany w stosunku do ubiegłorocznej edycji badania. – W zeszłym roku na podium najbardziej lubianych przetworów znalazło się miejsce dla grzybów, w tym roku zastąpiły je soki – zauważa Karolina Łuczak, Rzeczniczka Prasowa Provident Polska
Preferencje Polaków w temacie przetworów różnią się w zależności od wieku. Badani w wieku 18-24 lata najbardziej lubią słodkie dżemy (68 proc. wskazań w tej grupie wiekowej), a na soki (61,4 proc.) i nalewki (40,9 proc.) wskazują częściej niż ogół badanych. Natomiast koneserami marynowanych grzybów zdecydowanie są ankietowani w wieku 45-54 lata (63,2 proc.).
Jak się okazuje, przetwory domowe mimo bogacenia się społeczeństwa ciągle są bardzo popularne w polskich domach. Poza względami smakowymi jest to też element polskiej tradycji.