EuropaGospodarkaPolska

Rolnictwo ekologiczne w Polsce musi się rozwijać – inaczej nie będzie Zielonego Ładu

Rolnictwo ekologiczne prężnie rozwija się w państwach Unii Europejskiej. Dotychczasowy rozwój jest jednak daleki od zamierzeń Komisji Europejskiej. Pod koniec ubiegłego roku Europejska Agencja Środowiska (EEA) opublikowała raport na temat postępów w sprawie osiągnięcia celów Europejskiego Zielonego Ładu.  Mimo prowadzonej polityki środowiskowej i wsparcia publicznego, tempo rozwoju rolnictwa ekologicznego nie jest wystarczające. We wrześniu Europejski Trybunał Obrachunkowy (ETO) opublikował sprawozdanie, w którym zwrócił uwagę na konieczność udoskonalenia strategii związanych z sektorem ekologicznym. Według trybunału dotychczasowe ustalenia nie były ujednolicone, przez co nie udało się osiągnąć wyznaczonych celów.

  • W 2023 roku działalność w sektorze produkcji ekologicznej prowadziło ponad 23 tys. producentów ekologicznych w Polsce.
  • Celem Komisji Europejskiej jest przeznaczenie 25% gruntów rolnych w UE na ekologiczne użytki rolne do 2030 roku.
  • W celu osiągnięcia zamierzeń niezbędne jest podwojenie obecnego tempa wzrostu udziału ekologicznych użytków rolnych z 6% do 11% rocznie.

Dlaczego rolnictwo ekologiczne jest ważne? 

Rolnictwo ekologiczne, zgodnie z definicją Unii Europejskiej, jest metodą uprawy, która minimalizuje negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko, zdrowie ludzi i zwierząt. Oparte jest na wykorzystaniu naturalnych procesów, które poprawiają jakość gleby i plonów. 

Produkcja ekologiczna przynosi szereg istotnych korzyści: pola, na których prowadzi się uprawy ekologiczne charakteryzują się większą o około 30 proc. różnorodnością biologiczną, zwierzęta hodowane ekologicznie cieszą się wyższym poziomem dobrostanu i przyjmują mniej antybiotyków, rolnicy ekologiczni osiągają wyższe dochody a ich gospodarstwa są bardziej odporne, natomiast konsumenci dokładnie wiedzą, co dostają dzięki unijnemu logo produkcji ekologicznej – twierdzi Komisja Europejska

Zobacz także: Transformacja energetyczna to konieczność. Od zielonej przyszłości nie ma odwrotu

Polskie rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne

Sektory rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa ekologicznego w Polsce to bardzo ważne obszary, które stale się rozwijają. Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2023 roku działalność w sektorze produkcji ekologicznej prowadziło ponad 23 tys. producentów ekologicznych. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła 636 tys. hektarów. Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały uprawy zbóż. Na drugim miejscu znajdowały się rośliny okopowe, przemysłowe, dalej warzywa, owoce i orzechy. W 2023 roku znacznie zwiększyła się produkcja mleka krowiego i wzrosło pogłowie zwierząt w obszarze ekologicznej produkcji. 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dąży do tego, by w Polsce rozwijała się nie tylko produkcja pierwotna żywności ekologicznej, ale także przetwórstwo ekologiczne. Dzięki temu rolnicy będą mogli zwiększyć swoje dochody, skracając łańcuchy dostaw. Będzie to sprzyjać budowaniu relacji handlowych oraz tworzeniu nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich.

Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej

Od kilku lat obserwujemy dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego w państwach Unii Europejskiej. W 2022 roku powierzchnia użytków rolnych przeznaczonych pod uprawy ekologiczne wzrosła do 16,9 mln hektarów, co stanowiło 10,5% całkowitej powierzchni rolnej w Unii Europejskiej. Dla porównania, w 2021 roku było to 15,9 mln hektarów, a w 2020 roku – 14,7 mln hektarów. Wśród krajów o największym udziale rolnictwa ekologicznego w całkowitej powierzchni użytków rolnych wyróżniają się Austria (27%), Estonia (23%) i Szwecja (20%). Na przeciwległym biegunie znajdują się kraje takie jak Malta (poniżej 1%), Bułgaria i Irlandia (po 2%). W Polsce udział ten wynosił 3,9% w 2022 roku. 

Przed Polską zatem jeszcze dużo pracy, by mówić o spełnieniu oczekiwań Komisji Europejskiej. Celem jest bowiem przeznaczenie 25% gruntów rolnych w UE na ekologiczne użytki rolne do 2030 roku. Stanowiłoby znaczny wzrost w porównaniu z 2022 rokiem, gdy odsetek ten wynosił 10,5%. Zgodnie z raportem Polskiego Instytutu Ekonomicznego, by osiągnąć zamierzenia, niezbędne jest podwojenie obecnego tempa wzrostu z 6% do 11% rocznie. Nie wydaje się to być łatwym zadaniem. 

Rolnictwo ekologiczne w UE
Udział upraw ekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych w UE w procentach. Źródło: Tygodnik Gospodarczy PIE, 41/2024.

Zobacz także: Polskie rolnictwo potrzebuje spółdzielczości. Łatwo nie będzie, ale są zalążki zmian

Ekologiczne rolnictwo jest niezbędnym elementem zielonej transformacji

Rolnictwo ekologiczne w UE ma przed sobą duże wyzwania, ale również ogromne możliwości. Aby osiągnąć założone cele, niezbędne będą skoordynowane działania na poziomie krajów członkowskich, jak i całej Unii. Ważne będzie wspieranie zarówno producentów, jak i konsumentów, aby rolnictwo ekologiczne mogło się rozwijać w sposób zrównoważony.

Dzięki odpowiedniemu wsparciu oraz dalszemu promowaniu korzyści płynących z rolnictwa ekologicznego sektor ten może stać się kluczowym elementem zielonej transformacji w Europie.

Zobacz także: Chiny uderzają w polskie rolnictwo! To kara za cła na chińskie elektryki!

Wszelkie prawa do treści zastrzeżone.

Martyna Paja

Miłośniczka języków i wschodoznawczyni. Interesuję się kulturą Azji Południowo-Wschodniej, ale inne tematy nie są mi straszne.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker