Produkcja rolna w UE w 2019 roku wyższa o 2,4 proc.

Z rachunków ekonomicznych dotyczących rolnictwa wynika, że całkowita produkcja rolna w UE wyniosła w 2019 r. 418,0 mld EUR, co stanowi wzrost o 2,4 proc. w porównaniu z 2018 r.
Produkcja rolna w UE w 2019 roku została przeznaczona głównie na konsumpcję wewnętrzna
W 2019 r. równowartość 56,6 proc. (lub 236,5 mld euro) wartości wygenerowanej produkcji globalnej w rolnictwie została przeznaczona na konsumpcję wewnętrzną.
Z produkcją na poziomie 77 mld EUR (około 18 proc. całkowitej produkcji UE) Francja miała najwyższą całkowitą produkcję rolną wśród państw członkowskich. Kolejne miejsca zajęły Niemcy (58,2 mld EUR, 14 proc.), Włochy (57,8 mln euro i również 14 proc.) oraz Hiszpania (51,7 mld euro, 12 proc.), Niderlandy (29,1 mld euro 7 proc.), Polska (26,4 mld euro, 6 proc.) i Rumunia (19,0 mld euro, 5 proc.).
Zobacz także: Odsetek osób pracujących w rolnictwie jest w Polsce wysoki
Największy wzrost produkcji rolnej na Łotwie
W trzech czwartych państw członkowskich UE wartość produkcji rolnej wzrosła w 2019 r., podczas gdy w innych państwach członkowskich UE zmniejszyła się.
Największy wzrost w ujęciu procentowym odnotowano na Łotwie (+21,1 proc.) i w Estonii (+16,1 proc.). Z kolei wartość produkcji rolnej zmalała najbardziej w Słowenii (-3,3 proc.) i Słowacji (-2,4 proc.).
Wśród państw członkowskich o największym rolnictwie wartość całkowitej produkcji rolnej wzrosła o 10,6 proc. w Niemczech, podczas gdy we Francji (-1,6 proc.), Włoszech (-1,2 proc.) i Hiszpanii (-0,9 proc.) zmniejszyła się nieznacznie.
Zobacz także: Protest rolników w Warszawie! Traktorami zablokowali skrzyżowanie!
Wartość produkcji rolnej w UE wzrosła o 1,8 proc., przy czym wolumen wzrósł o 2,2 proc., a ceny spadły o 0,3 proc.
Wzrost produkcji żyta, chmielu, ziemniaków i oliwy z oliwek
Wartość unijnej produkcji roślinnej wzrosła o 1,8 proc., przy czym wolumen wzrósł o 2,2 proc., a ceny spadły o 0,3 proc., czyli identycznie jak w przypadku całkowitej produkcji rolnej. Wzrost ten wynikał głównie ze wzrostu o 29,5 proc. produkcji żyta, 23,5 proc. w produkcji chmielu, 20,4 proc. w produkcji ziemniaków i 15,3 proc. w produkcji oliwy z oliwek.
Wartość unijnej produkcji zwierzęcej w porównaniu z 2018 r. wzrosła w 2019 r. o 3,6 proc. przy wzroście cen o 3,5 proc. i stabilności wolumenu produkcji. Wyższa wartość w 2019 r. wynikała głównie ze wzrostu cen o 14,6 proc. w przypadku trzody chlewnej, 3,2 proc. w przypadku mleka i 1,8 proc. w przypadku owiec i kóz.
Eurostat
Duże zatrudnienie w rolnictwie hamuje rozwój. To również problem Polski