Uncategorized

Pestycyd chloropiryfos przyczynia się do epidemii otyłości

Jak informuje Dziennik Naukowy, z badania opublikowanego w Nature Communications wynika, że pestycyd chloropiryfos spowalnia spalanie kalorii u myszy. Środek ten jest szeroko stosowany na plantacjach owoców i warzyw na całym świecie. Co prawda działanie pestycydu nie zostało jeszcze przebadane na człowieku, jednak naukowcy sądzą, że może się on przyczyniać do epidemii otyłości. 

Epidemia otyłości

Z każdym rokiem coraz więcej Europejczyków ma problem z nadwagą. Dane opublikowane przez Europejski Urząd Statystyczny (Eurostat) wskazują na to, że w 2019 roku 53 proc. mieszkańców Europy miało nadwagę. Problem jest naprawdę poważny. Z raportu OECD „The Heavy Burden of Obesity” wynika, że zbyt duża waga zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu serca, demencję i cukrzyce. Autorzy raportu twierdzą, że epidemia otyłości zmniejszy średnią długość życia w krajach należących do OECD o 2,7 lat do 2050 roku. 

Nadwaga jest również problemem wielu Polaków. Z Narodowego Testu Zdrowia Polaków przeprowadzonego przez Medonet w 2020 roku wynika, że 61% rodaków cierpi na opisywaną przypadłość. Autorzy raportu OECD informują, że przez problemy Polaków z nadwagą w naszym kraju średnia długość życia obniży się do 2050 roku aż o 3,9 lat. 

Pestycyd powoduje nadwagę

Do niedawna w środowisku naukowym standardowym był pogląd, że za epidemię otyłości odpowiada głównie powszechność złego styl życia oraz zbyt obfitych w kalorie diet. Jednak jak informuje nas Dziennik Naukowy, Gregory Steinberg, współautor badania o pestycydach wskazuje, że lepsza dieta i bardziej aktywny tryb życia nie jest w stanie pomóc wielu ludziom. Stwierdza on, że:

„Zmiany stylu życia związane z dietą i ćwiczeniami rzadko prowadzą do trwałej utraty wagi. Uważamy, że częścią problemu może być to nieodłączne cofanie pieca metabolicznego przez chloropiryfos”.

Jak donosi Dziennik Naukowy, ten pestycyd spowalnia spalanie kalorii w brunatnej tłuszczowej tkance, która jest swoistym piecem metabolicznym w naszych organizmach. Zapobiega ona odkładania się kalorii w postaci tłuszczu białego i generuje ona podczas ich spalania ciepło. Steinberg w swoim badaniu dowodzi, że chloropiryfos tylko poprzez spowolnienie spalania kalorii w brązowym tłuszczu o 40 kalorii dziennie mógłby wywołać otyłość u osób dorosłych. Jego działanie przełożyłoby się na dodatkowe blisko dwa i pół kilograma przyrostu masy ciała człowieka rocznie.

Jak podaje Dziennik Naukowy, badacze w swojej publikacji napisali tak:

„Odkryliśmy, że chloropiryfos hamuje UCP1 i oddychanie mitochondrialne w brunatnej tkance tłuszczowej. U myszy trzymanych w warunkach termoneutralnych i karmionych dietą wysokotłuszczową chloropiryfos upośledza funkcję mitochondriów w brunatnej tkance tłuszczowej i termogenezę poposiłkową, promując większą otyłość, niealkoholowe stłuszczenie wątroby i insulinooporność. Dane z badań wskazują, że powszechnie stosowany pestycyd hamuje wywołaną dietą termogenezę, co sugeruje, że jego stosowanie może przyczynić się do epidemii otyłości”

Mimo tego, że badania nie wykazały, że chloropiryfos wpływa tak samo na ludzi, jak na myszy, naukowcy są przekonani, że udowodnienie tego jest tylko kwestią czasu. 

Zobacz także: Konsumenci powinni wywierać presję na producentach żywności [OPINIA]

Polecane artykuły

Back to top button