Uncategorized

Genetyczne modyfikowanie żywności jest nieuniknione

Jak informuje Dziennik Naukowy – badacze zmodyfikowali rośliny poprzez dodanie do nich zwierzęcego genu. Po genetycznych zmianach rośliny były znacznie większe, wytworzyły dłuższe systemy korzeniowe oraz były znaczniej bardziej odporne na susze. Autorzy eksperymentu wskazują na to, że genetyczne modyfikowanie żywności jest nieuniknione ze względu na zmiany klimatyczne. 

Genetyczne modyfikowanie żywności jest nieuniknione!

Grupa naukowców pod kierownictwem profesorów Chuan He oraz Guifang Jia postanowiła w swoich badaniach wykorzystać zwierzęce białko FTO. Jak podaje Dziennik Naukowy, badacze zdecydowali się na jego użycie, ze względu na wcześniejsze odkrycia wskazujące na to, że wpływa ono na wzrost komórek u zwierząt i ludzi. 

Sami naukowców byli zaskoczeni wpływem FTO na wzrost roślin. Jak podaje profesor He:

„Rośliny zaczęły gwałtownie rosnąć. Właśnie wtedy wszyscy zdaliśmy sobie sprawę, że robimy coś wyjątkowego”.

Jak donosi Dziennik Naukowy, w testach laboratoryjnych, dzięki zastosowaniu modyfikacji genetycznej, otrzymano 3-krotny wzrost produkcji ryżu. W warunkach polowych plony wzrosły o 50%. Modyfikowany ryż był statystycznie dwa razy większy od tego niemodyfikowanego. Do tego, jak podaje Dziennik Naukowy:

„Rośliny miały dłuższe korzenie, wydajniej fotosyntetyzowały i lepiej znosiły brak wody”.

Naukowcy następnie postanowili dodać białko FTO do ziemniaków, które należą do zupełnie innej rodziny roślin. Dziennik Naukowy podaje, że w tym wypadku eksperyment również zakończył się sukcesem. Jak mówi profesor He o wyniku swojego badania:

„Sugeruje to, że nasza modyfikacja może wpływać na wiele gatunków. To niezwykle ekscytujące”.

Profesor He dodaje, że

„Nasze odkrycie daje możliwość modyfikacji genetycznej roślin, która pozytywnie wpłynie na ekosystem w dobie globalnego ocieplenia”.

Profesor He jest przekonany, że zmiany klimatu przyczynią się do wzrostu popularności genetycznie modyfikowanej żywności. 

Jak informuje raport Polskiego Instytutu Ekonomicznego, już teraz przez zmiany klimatyczne, jakość gleb na całym świecie spada. Wraz z pogarszaniem się stanu gleb zaczyna spadać podaż żywności. Jak podaje Międzynarodowy Panel ds. Zmian Klimatu:

„W niektórych rejonach Europy fale wysokich temperatur obniżyły w tym roku (2019) zbiory nawet o połowę”.

Problem jest naprawdę poważny. W latach 1990-2008 przez zmiany klimatyczne doszło do kilku procentowych spadków plonów kukurydzy i pszenicy.

Zobacz także: Zmiana klimatu silnie uderzy w naszą gospodarkę

Polecane artykuły

Back to top button