Uncategorized

Żywność na świecie nie była tak droga od 1975 roku!

Indeks globalnych realnych cen żywności FAO wyniósł w październiku 133,2 pkt. Oznacza to, że żywność na świecie nie była tak droga od 1975 roku!


Żywność na świecie od dawna nie była tak droga

Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł w październiku tego roku 133,2 pkt. To wzrost o 3,9 pkt. (3%) od września i aż o 31,8% (31,3%) od października 2020 roku. Biorąc pod uwagę ceny nominalne, wskaźnik jest na najwyższym poziomie od 2011 roku. Trzeba jednak brać pod uwagę coraz mniejszą siłę nabywczą pieniądza. Biorąc poprawkę na realne ceny żywności na świecie, okazuje się, że jest ona najdroższa od 1975 roku. Wzrost cen w tamtym okresie był pokłosiem kryzysu naftowego.

Globalne ceny żywności FAO

Co powoduje, że ceny są tak wysokie? Choć drożeją wszystkie kategorie, to przede wszystkim jest to zasługa olejów roślinnych. Jeszcze w październiku 2020 roku indeks cen olejów roślinnych wynosił 106,5 pkt., a dziś to już 184,8 pkt. Oznacza to wzrost ceny o ponad 70% w ciągu jednego roku. Duże wzrosty odnotowano również w cenach cukru. Jeszcze rok temu indeks cen cukru wynosił 84,7 pkt., a w październiku 2021 roku wyniósł on już 119,1 pkt.

Globalne ceny żywności FAO

Co powoduje, że drożeją zboża?

Indeks cen zbóż wyniósł w październiku 137,1 pkt., czyli o 4,3 pkt. więcej niż we wrześniu i o 25,1 pkt. więcej niż rok temu. W ostatnim miesiącu wzrosły międzynarodowe ceny wszystkich głównych zbóż. Światowe ceny pszenicy rosły czwarty miesiąc z rzędu, wzrastając o kolejne 5% w październiku. Osiągnęły tym samym poziom wyższy o 38,3% niż w zeszłym roku. Są tym samym najdroższe od listopada 2012 r. Jest to skutek mniejszych zbiorów u głównych eksporterów tego zboża. Mniejszą podaż zanotowano w Kanadzie, Rosji i USA. Wśród zbóż gruboziarnistych w październiku najbardziej wzrosły międzynarodowe ceny jęczmienia, czemu sprzyjał silny popyt czy mniejsze perspektywy produkcji. Umocniły się również światowe ceny kukurydzy, wspierane głównie przez rosnące ceny energii.

Dlaczego ceny olejów roślinnych są tak wysokie?

Indeks cen olejów roślinnych wyniósł w październiku 184,8 pkt., czyli o 16,3 pkt. więcej niż we wrześniu. Był to rekordowy poziom cen. Globalne ceny oleju palmowego wzrosły w październiku czwarty miesiąc z rzędu, głównie pod wpływem utrzymujących się obaw o słabą produkcję w Malezji z powodu utrzymujących się niedoborów taniej siły roboczej. W międzyczasie światowe ceny olejów palmowych, sojowych i słonecznikowych były wspierane przez ożywienie światowego popytu importowego, zwłaszcza z Indii, które jeszcze obniżyły cła importowe na oleje jadalne. Warto zauważyć, że rosnące ceny ropy naftowej również przyczyniały się do wzrostu cen oleju roślinnego.

Dlaczego nabiał drożeje?

Indeks cen nabiału wyniósł w październiku 120,7 pkt., czyli o 2,6 pkt. więcej niż we wrześniu i o 16,2 pkt. więcej niż rok temu. W październiku międzynarodowe notowania cen masła, odtłuszczonego mleka w proszku i pełnego mleka w proszku gwałtownie wzrosły drugi miesiąc z rzędu. Powodem wzrostu był bardzo silny globalny popytem na związany z chęcią zabezpieczenia dostaw i zgromadzenia zapasów. Sezonowo niskie dostawy mleka i zapasy w Europie oraz wolniejszy niż wcześniej przewidywano, początek nowego sezonu produkcji mleka w Oceanii, również przyczyniły się do wzrostu światowych cen. Natomiast ceny sera pozostały w dużej mierze stabilne, ponieważ dostawy od głównych producentów były wystarczające do zaspokojenia światowego zapotrzebowania.

Żywność na świecie drożeje, mięso nieznacznie staniało

Indeks cen mięsa wyniósł w październiku 112,1 pkt., czyli o 0,8 pkt. mniej niż we wrześniu. To trzeci miesiąc spadku cen, choć są one nadal o 20,3 pkt. wyższe niż rok temu.  W październiku spadły międzynarodowe notowania wieprzowiny, głównie dzięki zmniejszeniu zakupów z Chin. Spadły również notowania mięsa wołowego. Powodem było zawieszenie importu mięsa z Brazylii przez największych partnerów z powodu obaw dotyczących choroby szalonych krów. Zdrożało za to mięso drobiowe. Wysoki globalny popyt i słaby wzrost produkcji (spowodowany m.in. kosztem pasz czy wybuchem ptasiej grypy w Europie). Światowe ceny mięsa owczego również nieznacznie wzrosły w związku z utrzymującymi się ograniczeniami podaży z Oceanii związanego z odbudową trzody.

Ceny cukru w końcu spadły

Indeks cen cukru wyniósł w październiku 119,1 pkt., czyli o 2,1 pkt. mniej niż we wrześniu. To pierwszy spadek po sześciu miesiącach ciągłego wzrostu. Mimo spadku ceny są o ponad 40% wyższe niż rok wcześniej. Jest to zasługa słabych perspektywy produkcji w Brazylii. Niedawny miesięczny spadek międzynarodowych cen cukru był spowodowany ograniczeniem światowego popytu i dobrymi perspektywami dostaw z Indii i Tajlandii. Ceny zmniejszyło także osłabienie brazylijskiego reala względem dolara. Spadki były ograniczane przez wyższe ceny etanolu w Brazylii.

Zobacz także: PSL proponuje zerowy VAT na zdrową żywność! Co na to Zieloni?

Polecane artykuły

Back to top button