Rzeczpospolita: Zerowy VAT na żywność zostanie przedłużony do końca roku

Jak informuje Rzeczpospolita, zerowy VAT na żywność obowiązywać będzie do końca obecnego roku, a nie jak pierwotnie zakładano, do końca lipca.
Zerowy VAT na żywność zostanie z nami do końca roku
Tarcza antyinflacyjna obowiązująca od 1 lutego spowodowała m.in. obniżkę VAT na ok. 2/3 produktów spożywczych z 5 proc. do zera. Mimo że kontrole Inspekcji Handlowej wykazały, iż sklepy rzeczywiście ceny obniżyły, to inflacja nie wyhamowała.
Rzeczpospolita, powołując się na źródło zbliżone do rządu, wskazuje, że zerowy VAT na żywność zostanie przedłużony o kolejne sześć miesięcy. Przypomnijmy, że pierwotnie tarcza obowiązywać miała do końca lipca.
Zmiana obowiązuje do końca lipca, ale z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że zostanie przedłużona, prawdopodobnie znów o sześć miesięcy. – W obecnych realiach podniesienie cen o 5 proc. przez VAT spowodowałoby istną lawinę podwyżek. Nie można na to pozwolić, ponieważ ceny i tak rosną rekordowo – twierdzi nasze źródło zbliżone do rządu – czytamy w Rzeczpospolitej
Zobacz także: Koleje Rosyjskie zablokowały połączenie między Polską a Kaliningradem
Ceny dalej rosną
Zerowy VAT na żywność wciąż wiąże się z szeroką dyskusją wśród ekonomistów, którzy w tej sprawie są podzieleni. Wciąż brakuje badań, które wskazywałyby na rzeczywisty spadek cen, a nie chociażby zwiększenie marży u producentów i sprzedawców.
Zanim decyzja o przedłużeniu obowiązywania obniżonej stawki zostanie podjęta, kluczowe powinno być przeprowadzenie poważnych badań, na ile obniżona stawka faktycznie hamuje inflację, a na ile pozwoliła na zwiększenie marż producentów i sprzedawców – wskazuje na łamach Rzeczpospolitej dr hab. Jacek Tomkiewcz z Akademii Leona Koźmińskiego
Dodaje również:
Koszt obniżonej stawki VAT na żywność to ok. 3 mld zł przy założeniu, że obniżka kończy się w lipcu. Jeśli przedłużymy to rozwiązanie do końca roku, to należy się spodziewać kolejnego ubytku w dochodach budżetu o następne ok. 3 mld zł
Zobacz także: Obniżki VAT nie pomogły. Ceny żywności w lutym wyższe niż w styczniu
Ekonomista BNP Paribas Bartosz Urbaniak wprost wskazuje, że zerowa stawka VAT nie zatrzyma inflacji.
Częściowo pomysł zniesienia VAT na żywność byłby pomysłem niezłym, gdyby nie to, że nie jest on bardzo skuteczny. Założeniem zerowego VAT było to, że podstawowe produkty spożywcze nie drożeją. Tymczasem pszenica kosztowała 600 zł, a w tym roku pokonała granicę 2 tys., mięso podrożało o połowę, więc zdjęcie kilku procent podatku nie zatrzymało i nie zatrzyma cen żywności – podkreśla ekonomista