ŚwiatUncategorized

Puste półki sklepowe w USA. Piętrzą się problemy z łańcuchami dostaw

Puste półki w USA stają się codziennością w wielu stanach. Sklepy spożywcze mają problemy z zaopatrzeniem, brakuje podstawowych produktów. 

Puste półki w USA a łańcuchy dostaw

Jak podaje CNN, w USA istnieje aktualnie problem z dostępnością nawet podstawowych artykułów żywnościowych, takich jak mleko, chleb, mięso, zupy w puszkach i środki czystości. Z uwagi na rozprzestrzeniający się wariant Omikron, Stany Zjednoczone zmagają się z brakami kadrowymi w transporcie czy logistyce. Ciągły niedobór kierowców potęguje kryzys. Pomimo że w łańcuchach dostaw nie brakuje żywności, nie ma kluczowych pracowników, którzy mogliby dostarczać ją do sklepów. Kolejnym problemem jest niechęć Amerykanów do pracy na niskopłatnych stanowiskach w branży spożywczej i bezpośrednie narażanie się na zachorowanie.

Zobacz także: USA: przepisy antymonopolowe mogły zostać złamane przez 16 uczelni

W ciągu ostatnich dni w amerykańskim internecie rozgorzała burza. Wściekli klienci publikują posty z pustych sklepów, wyrażając swoją dezaprobatę. Największy problem z uzupełnianiem zapasów mają sklepy takie jak: Trader Joe, Giant Foods i Publix.

Zobacz także: Niskie bezrobocie w USA zwiększa presję na podwyżkę stóp procentowych

Coraz więcej Amerykanów gromadzi zapasy

Na kryzys wpływa również zatłoczenie w amerykańskich portach. Nawet jeśli towary docierają na czas, statki muszą poczekać znacznie dłużej niż zazwyczaj na rozładowanie, co wydłuża proces dystrybucji. Ludzie gromadzą zapasy i kupują więcej towarów, przez co obsługa sklepów nie nadąża z nich uzupełnianiem.

Greg Ferrara, prezes i dyrektor generalny grupy National Grocers Association, powiedział:

Chociaż w łańcuchu dostaw jest mnóstwo żywności, przewidujemy, że konsumenci będą nadal doświadczać sporadycznych zakłóceń w niektórych kategoriach produktów, jak widzieliśmy w ciągu ostatniego półtora roku, ze względu na ciągłe wyzwania w zakresie dostaw i siły roboczej.

W Stanach Zjednoczonych widok pustych półek powoli staje się normą. Niedobory przyczyniły się również do podnoszenia cen żywności w tym roku. Niektóre sieci wprowadzają ograniczenia dotyczące ilości produktów, które jednorazowo może nabyć jedna osoba. Ma to zapobiec zbyt szybkiemu wyprzedawaniu się podstawowych produktów przez osoby gromadzące zapasy.

Zobacz także: Biden chciał naprawić problem z łańcuchami dostaw, ale szybko poległ

Polecane artykuły

Back to top button