Bezpieczeństwo EkonomiczneEuropa

Realne ceny żywności są najwyższe od lat 60. XX wieku! Wskaźnik FAO przyjmuje rekordowe wartości

Indeks cen żywności FAO stanowi miesięczną zmianę w międzynarodowych cenach koszyka towarów żywnościowych. Składa się na niego średnia z pięciu wskaźników cen grup towarowych ważona średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014-2016. Ceny żywności rosną najszybciej od lat 60. XX wieku. 

Więcej informacji na temat suwerenności gospodarczej znajdą Państwo w naszym dziale BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE

Ceny żywności rosną w zastraszającym tempie

W marcu 2022 roku wskaźnik FAO (FFPI) wynosił średnio 159,3 pkt, co oznacza wzrost o 17,9 pkt (12,6%) od lutego. Jest to gigantyczny skok do nowego najwyższego poziomu od czasu jego powstania w 1990 roku. Ostatni wzrost zauważalny był w kategorii olejów roślinnych, zbóż i mięsa. Ceny cukru i produktów mlecznych również znacznie wzrosły, jednak nie w takiej skali jak oleju roślinnego.

Indeks FAO jest zatem wyższy o 33,6% niż w marcu 2021 roku oraz o 67,4% wyższy niż w marcu 2020 roku. Dynamicznie tempo można porównać do wydarzeń z hossy zbożowej, która doprowadziła do „arabskiej wiosny”. Obecnie bezpośrednio zagrożone są kraje takie jak Egipt (Więcej: Egipt wprowadza stałą cenę na chleb! Powód? Gwałtownie rosnące ceny pszenicy oraz Nadchodzący kryzys żywnościowy w Egipcie mogą przezwyciężyć Chiny).

Zobacz także: Rzeczpospolita: Zerowy VAT na żywność zostanie przedłużony do końca roku

FAO udostępnia również dane dotyczące realnych i nominalnych cen żywności. Jak widać, ceny są coraz wysokie i przybierają najwyższe wartości, odkąd rozpoczęto pomiary.

Światowe ceny produktów spożywczych w perspektywie wojny

Światowe ceny żywności wzrosły z uwagi na inwazję Rosji na Ukrainę. Nie bez przyczyny Ukraina określana jest jako spichlerz świata, gdyż odgrywa główną rolę w globalnych dostawach zboża. Indeks zbóż wzrósł głównie z uwagi na zakłócenia w eksporcie. Co więcej, Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 60% eksportu oleju słonecznikowego. Reperkusje gospodarcze zauważalne są na całym świecie (Więcej: Indonezję czeka kryzys żywnościowy? Rząd reglamentuje olej i wprowadza ceny maksymalne). Z uwagi na wzrost cen oleju ze słonecznika, rośnie również cena oleju palmowego.

Zapis wartości indeksu zostały wyszczególnione na podstawie ostatnich miesięcy, gdyż znaczny wzrost obserwowany był w 2021 i na początku 2022 roku.

Zobacz także: Rosja zaminowuje Morze Czarne. Szlaki handlowe zagrożone

Jednak sytuacja ta nie wynika tylko z rosnących cen produktów rolnych. Duży wpływ na rynek żywnościowy mają ceny nawozów, które również są rekordowe, z uwagi na ceny gazu (Więcej: Rosyjska inwazja sprawiła, że ceny nawozów azotowych zaczęły bić rekordy).

Z uwagi na rekordowe wartości wskaźnika, można oczekiwać kolejnych podwyżek produktów spożywczych w Polsce. Pomimo że FAO mierzy ceny hurtowe oraz nie uwzględnia cen owoców i warzyw oraz produktów przetworzonych, droga żywność może stać się jeszcze droższa. Według danych GUS wzrost cen koszyka żywności i napojów wyniósł 9,3% w skali roku. Pomimo że w lutym ceny nieco spadły z uwagi na redukcję podatku VAT, w marcu znów wzrosły do poziomu 9,2% r/r. Z dużym prawdopodobieństwem w kolejnych miesiącach odczyty będą już dwucyfrowe.

Czy bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest zagrożone? Otóż nie jest

Wszelkie prawa do treści zastrzeżone.

Agnieszka Patyk

Absolwentka studiów azjatyckich dalekowschodnich, studentka KU Leuven i ekonomii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Swoją przyszłość wiąże z finansami, ze szczególnym uwzględnieniem dalekowschodnich giełd papierów wartościowych. Jej pasją są języki obce, posługuje się angielskim, chińskim, rosyjskim oraz niemieckim. Współautorka monografii naukowej „Systemy Polityczne państw Bliskiego Wschodu”.

Polecane artykuły

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker