Bezpieczeństwo EkonomiczneEuropa

Realne ceny żywności są najwyższe od lat 60. XX wieku! Wskaźnik FAO przyjmuje rekordowe wartości

Indeks cen żywności FAO stanowi miesięczną zmianę w międzynarodowych cenach koszyka towarów żywnościowych. Składa się na niego średnia z pięciu wskaźników cen grup towarowych ważona średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014-2016. Ceny żywności rosną najszybciej od lat 60. XX wieku. 

Więcej informacji na temat suwerenności gospodarczej znajdą Państwo w naszym dziale BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE

Ceny żywności rosną w zastraszającym tempie

W marcu 2022 roku wskaźnik FAO (FFPI) wynosił średnio 159,3 pkt, co oznacza wzrost o 17,9 pkt (12,6%) od lutego. Jest to gigantyczny skok do nowego najwyższego poziomu od czasu jego powstania w 1990 roku. Ostatni wzrost zauważalny był w kategorii olejów roślinnych, zbóż i mięsa. Ceny cukru i produktów mlecznych również znacznie wzrosły, jednak nie w takiej skali jak oleju roślinnego.

Indeks FAO jest zatem wyższy o 33,6% niż w marcu 2021 roku oraz o 67,4% wyższy niż w marcu 2020 roku. Dynamicznie tempo można porównać do wydarzeń z hossy zbożowej, która doprowadziła do „arabskiej wiosny”. Obecnie bezpośrednio zagrożone są kraje takie jak Egipt (Więcej: Egipt wprowadza stałą cenę na chleb! Powód? Gwałtownie rosnące ceny pszenicy oraz Nadchodzący kryzys żywnościowy w Egipcie mogą przezwyciężyć Chiny).

Zobacz także: Rzeczpospolita: Zerowy VAT na żywność zostanie przedłużony do końca roku

FAO udostępnia również dane dotyczące realnych i nominalnych cen żywności. Jak widać, ceny są coraz wysokie i przybierają najwyższe wartości, odkąd rozpoczęto pomiary.

Światowe ceny produktów spożywczych w perspektywie wojny

Światowe ceny żywności wzrosły z uwagi na inwazję Rosji na Ukrainę. Nie bez przyczyny Ukraina określana jest jako spichlerz świata, gdyż odgrywa główną rolę w globalnych dostawach zboża. Indeks zbóż wzrósł głównie z uwagi na zakłócenia w eksporcie. Co więcej, Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 60% eksportu oleju słonecznikowego. Reperkusje gospodarcze zauważalne są na całym świecie (Więcej: Indonezję czeka kryzys żywnościowy? Rząd reglamentuje olej i wprowadza ceny maksymalne). Z uwagi na wzrost cen oleju ze słonecznika, rośnie również cena oleju palmowego.

Zapis wartości indeksu zostały wyszczególnione na podstawie ostatnich miesięcy, gdyż znaczny wzrost obserwowany był w 2021 i na początku 2022 roku.

Zobacz także: Rosja zaminowuje Morze Czarne. Szlaki handlowe zagrożone

Jednak sytuacja ta nie wynika tylko z rosnących cen produktów rolnych. Duży wpływ na rynek żywnościowy mają ceny nawozów, które również są rekordowe, z uwagi na ceny gazu (Więcej: Rosyjska inwazja sprawiła, że ceny nawozów azotowych zaczęły bić rekordy).

Z uwagi na rekordowe wartości wskaźnika, można oczekiwać kolejnych podwyżek produktów spożywczych w Polsce. Pomimo że FAO mierzy ceny hurtowe oraz nie uwzględnia cen owoców i warzyw oraz produktów przetworzonych, droga żywność może stać się jeszcze droższa. Według danych GUS wzrost cen koszyka żywności i napojów wyniósł 9,3% w skali roku. Pomimo że w lutym ceny nieco spadły z uwagi na redukcję podatku VAT, w marcu znów wzrosły do poziomu 9,2% r/r. Z dużym prawdopodobieństwem w kolejnych miesiącach odczyty będą już dwucyfrowe.

Czy bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest zagrożone? Otóż nie jest

Polecane artykuły

Back to top button